Categoriën

(Verf)laagdiktemeters, coatingdiktemeters of lakdiktemeters zijn geschikt voor het meten van relatief dunne lagen coating op metalen ondergrond.  De meeste conventionele laagdiktemeters meten van  0 tot 1000 à 2000 micrometer. Er zijn ook laagdiktemeters voor het meten van coating op een niet metalen ondergrond zoals kunststof en hout.

compacte-DFT-verflaagdiktemeter
compacte DFT verflaagdiktemeter

Er zijn uitvoeringen van DeFelsko laagdiktemeters die tot zelfs 63 mm meten maar de nauwkeurigheid loopt dan wel  terug.

Het principe van een verflaagdiktemeter berust op electromagnetische- of inductieve technieken die feitelijk de afstand van de sensor tot het metaal meten. We spreken over meters voor ferro ondergrond, non ferro ondergrond of niet-geleidende of niet-metalen ondergrond.

Bij Ferro ondergrond ( dus staal en andere magnetische materialen) kan elke niet-magnetische laag worden gemeten. Dus naast verf en coatings ook chroomlagen, zinklagen e.d.   Alleen nikkel is een probleem omdat nikkel ook magnetische eigenschappen heeft.

Op Non Ferro ondergrond zoals RVS, aluminium, messing, etc kunnen alleen niet-geleidende coatings worden gemeten . Dus anodiseerlagen, verf, en andere niet-geleidende coatings.

Pas op : Veel goedkope laagdiktemeters geven afwijkingen op zinklagen.

Het meten op niet-metalen ondergrond is een stuk lastiger omdat het principe van deze meters niet meer werkt. DeFelsko levert met de PosiTector 200 serie een ultrasoonmeter om de lakdikte op kunststof, hout en beton te meten.

DeFelsko laagdiktemeters voor metalen ondergrond:

Deze robuuste, volledig elektronische laagdiktemeters maken gebruik van magnetische en wervelstroomprincipes om de laagdikte op zowel ferro als non-ferro metalen nauwkeurig en snel te meten.

  • Klaar om te meten – geen kalibratieaanpassing vereist voor de meeste toepassingen
  • Bestand tegen oplosmiddelen, zuren, olie, water en stof – weerbestendig
  • Slijtvaste rubberen probetip, voor langdurig gebruik
  • PosiTector uitwisselbaar platform – bevestig elke PosiTector-sonde aan een standaard-of advanced body
  • USB, WiFi en Bluetooth-connectiviteit met PosiSoft pc-, Mac- en smartphonesoftware
  • Kalibratiecertificaat met traceerbaarheid naar NIST of PTB inbegrepen

Voldoet aan ISO 2178/2360/2808, ISO 19840, ASTM B244 / B499 / D1186 / D1400 / D7091 / E376 / G12, BS3900-C5, SSPC-PA2 en anderen