Het is zeer belangrijk nauwkeurigheid en resolutie goed van elkaar te kunnen onderscheiden.
Bij veel meetapparatuur wordt een bepaalde nauwkeurigheid gespecificeerd maar feitelijk moet je hier spreken over resolutie.  Bij ultrasoon diktemeters is het meestal 0,1  of 0,01 mm.
Nauwkeurigheid betekent dat je over de werkelijk absolute dikte spreekt maar met een ultrasoon diktemeter zijn er veel invloeden die de absolute nauwkeurigheid beïnvloeden.  Dit is in eerste instantie de ingestelde geluidsnelheid van het materiaal .  Weet u zeker dat de ingestelde geluidsnelheid correct is ?

De invloed van het aankoppelen van de transducer ( meetkop) op het materiaal is ook een punt van aandacht.  Voorts is er nog de invloed van temperatuur en de lineariteit van de sensor over een groter meetbereik.

Als je de meetkop goed ijkt op de meter en de meter goed ijkt op een materiaalmonster kun je in principe de gespecificeerde nauwkeurigheid bereiken mits je alle parameters goed in acht neemt.
Verschillen in dikte zijn eenvoudiger te bepalen omdat nu de resolutie het belangrijkst is.  mogelijk dat de absolute waarde wat afwijkt maar dikteverschillen zullen zeker  goed te bepalen zijn.
Met meter zoals de PX-7 is de absolutie nauwkeurigheid goed te bereiken omdat deze een “multiple echo” techniek gebruikt waardoor alleen nog de juiste geluidsnelheid van belang is.

U kunt ons altijd bellen voor advies